Επιστροφή στην Ελπίδα .

Χριστούγεννα σημαίνει επιστροφή σε μιά γιορτή , αλλά και σε μιάν Ελπίδα.

Επιστροφή σε μιά γιορτή όπως την βιώναμε στα παιδικά χρόνια τής αθωότητας, όταν καμιάν απορία δεν μάς προκαλούσε το γεγονός ότι , άνοιξεν ο Ουρανός και οι Άγγελοι παρουσίασαν την Είδηση στους βοσκούς, υμνώντας τον Θεό και επαγγελλόμενοι την πανανθρώπινη Ειρήνη . Όταν μάς φαινόταν απλά μια πρωτάκουστη, αλλά εν ταυτώ φυσιολογική μοναδικότητα ότι , ο Χριστός, μολονότι Θεός γεννιέται ως ένα μικρό μωράκι, με υπερφυσική άσπορο σύλληψη από την Παναγία μητέρα Του.

Αλλά η πανανθρώπινη Ειρήνη που μάς διαμήνυσαν οι Άγγελοι κατά την  Γέννηση τού Θεανθρώπου , μέχρις στιγμής δεν ήλθε. Ίσως διότι στην πραγματικότητα δεν την θέλουμε όλοι, μολονότι κατ’ επίφαση αυτό δηλώνουμε . Είναι στ’ αλήθεια τελικά και απλό αλλά και ταυτόχρονα τόσο περίπλοκο πράγμα αυτή η Ειρήνη . Ο T.S. Eliot στο γνωστό έργο του “Murder in the Cathedral” αναφέρει στο Ιντερλούδιο τού πρώτου μέρους, ότι , ο Χριστός είπε στους μαθητές Του πως τούς δίνει την Ειρήνη Του, την στιγμή που τούς έστελνε να μαρτυρήσουν για το μήνυμά Του (έτσι που η μαρτυρία από τότε κατέστη συνώνυμη με το μαρτύριο).

Χριστούγεννα για μάς τούς απλούς ανθρώπους, είναι γιορτή επιστροφής και στην Ελπίδα, ότι ναι , όσο και αν πλεονάζει η οργή και το μίσος γύρω μας, η Ειρήνη Του παραμένει παρούσα και εφικτή για τον καθ’ ένα μας, σπόρος σινάπεως μέσα μας, στον εσώτερο λειμώνα τής ψυχής μας, ζύμη μέσα στον ένδον αυξανόμενο ιδιαίτερο άρτο μας (Λκ. Ιγ΄ 19 – 29) .  Ελπίδα ζωντανή ότι, αυτή η πανανθρώπινη ειρήνη μπορεί να βιωθεί μέσα μας, και να ξεχειλίσει, να πλημμυρίσει τον κόσμο μας, σε σπειροειδή ευεργετική, διαδραστική αλληλεπίδραση.

Δεκέμβριος 2020                                                                                             Κρίτων .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.