Το ιστορικό του Σωματείου

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΒΗΘΕΣΔΑ» είναι Ορθόδοξο Χριστιανικό Σωματείο Μέριμνας για τον άνθρωπο με προβλήματα αναπηρίας, αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών (αρ. Αποφ. 3911/1978).

Ιδρύθηκε το 1976 από μία μικρή χριστιανική συντροφιά ανθρώπων με βαθειά πίστη στο Θεό και ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο. Την αποτελούσαν ο Κλήμης Στεφανίδης, χημικός μηχανικός, τετραπληγικός από νευρολογικό νόσημα, ο Πάνος Στυλιανόπουλος, πολιτικός μηχανικός, παραπληγικός μετά από τραυματισμό και ο Σταύρος Καλκανδής, αξιωματικός της αεροπορίας, τετραπληγικός από στρατιωτικό ατύχημα και με τη  φωτισμένη παρότρυνση και καθοδήγηση του σεβαστού Αρχιμανδρίτη π. Ηλία Μαστρογιαννοπούλου. Πρωτεργάτης στην προσπάθεια αυτή υπήρξε ο Κλήμης Στεφανίδης, χημικός, με  συνεργάτη του τον Παύλο Κούλη, θεολόγο (παραπληγικό).

Μεγάλοι επίσης ευεργέτες και δωρητές υπήρξαν και οι αείμνηστοι Γεώργιος Φυτίλης, Πέτρος Μοσχόπουλος και Κων/νος Γερακανάκης.

Για περισσότερα από τριανταπέντε χρόνια, δεκάδες, και εκατοντάδες εθελοντές, με στήριγμα την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και οδηγό την διάκριση, προσπαθούν να κάνουν πράξη το λόγο του Χριστού «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε».

Η επωνυμία του σωματείου είναι εμπνευσμένη από την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του παραλύτου της Βηθεσδά (Ιωάν. ε΄1-15). Η απεγνωσμένη κραυγή του κατάκοιτου αυτού προς τον Κύριο: “άνθρωπον ουκ έχω”, έχει αποτελέσει σύνθημα καί κίνητρο γιά τις ποικίλες δραστηριότητες του σωματείου.