Συνάντηση 5ης Μαΐου 2019

Σήμερον ἔαρ μυρίζει, καὶ καινὴ κτίσις χορεύει, σήμερον αἴρονται κλεῖθρα, θυρῶν καὶ τῆς ἀπιστίας, Θωμᾶ τοῦ φίλου βοῶντος· ὁ Κύριος καὶ Θεός μου.  

      Κυριακή 5 Μαΐου σήμερα “τού Θωμά”. Μέρα ανοιξιάτικη ˙ πολλαπλώς ! Καθώς εκτός από την ολοφάνερη πρόοδο τής Άνοιξης γύρω, παντού στην φύση, η Εκκλησία μας αυτήν την παρουσία τής Άνοιξης την καταγράφει και υμνολογικά, ως μυστική και συμπαντική : «Σήμερον ἔαρ μυρίζει, καὶ καινὴ κτίσις χορεύει» ψάλλει στο Εξαποστειλάριο τού Όρθρου ˙ ευωδιάζει η άνοιξη και χορεύει η ανακαινισμένη από τον Αναστημένο Θεάνθρωπο Κτίστη της, κτίσις . Διότι συντρίβονται οι κλειδαριές και οι αμπαρωμένες  πόρτες τής απιστίας και τής δυσπιστίας , καθώς ο φίλος και μαθητής τού  Χριστού μας , ο Θωμάς, αναφωνεί : “ο Κύριός μου και ο Θεός μου” !! Κατ’ αυτήν λοιπόν την τόσον υπέροχη, λαμπρήν ημέρα , ανταμώνουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι τής “Βηθεσδά” στην Κάντζα για την Πασχαλιάτικη σύναξή μας.

      “Χριστός Ανέστη ! Ο ολόχαρος αναστάσιμος χαιρετισμός που είναι ταυτόχρονα και διακήρυξη και ομολογία , μαζί με την σύστοιχη πανηγυρική απάντηση “Αληθώς Ανέστη” ακούγεται συνέχεια, παντού ˙ γεμίζουν φως οι καρδιές και οι ψυχές ανταμώνουν . Ξεκινώντας από το πρωί , με την Θεία Λειτουργία και συνεχίζοντας δίπλα “στο Σπίτι μας” ˙ όπου μάς προσφωνούν με εορταστικές ευχές οι ιερείς τής ενορίας μας, ο πατήρ Κωνσταντίνος και ο πατήρ Νικόλαος . Και το πρόγραμμα προχωρεί κατά τα συνηθισμένα ˙ πλην αίφνης ήχος Ηπειρώτικων παραδοσιακών τραγουδιών αναγγέλλει τον ουσιώδη σημερινό εμπλουτισμό του : έχουν έλθει και γιορτάζουν μαζί μας ο “Σύλλογος Ηπειρωτών Παιανίας” (τούς έφερε ο συμπατριώτης τους κος. Θύμιος μας ο Φασιάς, μαζί με την πρόεδρό τους κα. Γεωργία Κατσαντούλα ) με ένα χορευτικό τους συγκρότημα που κυριολεκτικά “χαλάει κόσμο” ! Καθώς χορεύουν με την ψυχή τους, πράγματι, οι χορευτές (άντρες και γυναίκες), με τις γνήσιες παραδοσιακές ηπειρώτικες στολές, μεταδίδουν την ατμόσφαιρα αυθεντικού πανηγυριού σε όλους μας ˙ και κατά έναν περίεργο τρόπο συμμετέχουμε όλοι , ορθοί και καθιστοί, από καρέκλες και αμαξίδια, και τούς ακολουθούμε στους χορευτικούς κύκλους τους, που τελικά περνούν ακόμη και ανάμεσα στα τραπέζια μας. «Μα τι γλέντι είναι τούτο» ακούγεται να λέει κάποιος ˙ και είναι : γιορτή χαράς , γιατί είναι γιορτή αγάπης.

Συνεχίζουμε με το (παραδοσιακό και αυτό, μετά οίνου , εκτός των συνήθων αναψυκτικών)  πασχαλιάτικο κοινό γεύμα μας από τούς γνωστούς μας τού “Cook and Grill” , το οποίο μάς προσφέρει δωρεάν με όλη του την αγάπη ο κ. Ευάγγελος Αλμπάνης ˙ τον ευχαριστούμε θερμά .  

   Η σημερινή πασχαλιάτικη Σύναξή μας θα ολοκληρωθεί , όπως πάντα, με την ευχαριστήρια προσευχή ˙ και οι αναστάσιμες ευχές, συνεχίζονται καθώς φεύγουμε από το “Σπίτι μας” και αναμειγνύονται με την ευχή «και καλό καλοκαίρι» , καθώς πρόκειται να ανταμώσουμε συν Θεώ πάλι, με την πρώτη θερινή απογευματινή συνάντησή μας τού Ιουνίου , την εβδομάδα τού Αγίου Πνεύματος .  

 .     Και μέσα στις καρδιές μας πάλλει ο αναστάσιμος παιάνας , καλώντας μας σε διαρκή διάβαση Αγίου Πάσχα , προς την καλήν αλλοίωση :

   “Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.