Εις μνήμην Πέτρου Μοσχόπουλου.

Ήταν ένα απόγευμα τού 1978 που ο Πέτρος Μοσχόπουλος, ήλθε στην “ΒΗΘΕΣΔΑ” ˙ κάπου εκεί στην Αγία Παρασκευή, Ευεργέτου Γιαβάση 11 στο ιστορικό σπίτι τού Κλήμη Στεφανίδη, τού ιδρυτή μας. Τον είχε φέρει στην συνάντηση τής πρώτης ομάδας Ίδρυσης τού Σωματείου μας ο κοινός φίλος ψυχίατρος Κώστας Κριαράς . Είχαν μεγάλη φιλία ο Πέτρος με τον Κώστα και κοινό πνευματικό τον πατέρα Επιφάνειο Θεοδωρόπουλο ˙ λίγο καιρόν αργότερα, δυστυχώς ο Κώστας έπεσε θύμα τής ευσυνειδησίας του, καθώς ένας ασθενής του με βαριά ψυχοπάθεια τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, αφήνοντας ορφανή την τριμελή οικογένεια τού νεαρού γιατρού .

Η γνωριμία όμως με τον Κλήμη και την υπόλοιπη ομάδα είχε λειτουργήσει στην έτοιμη για αγαθοεργίες ψυχή τού Πέτρου.

Έτσι βλέπουμε στο Πρακτικό τής 1ης Συνεδρίας τού πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου τής ΒΗΘΕΣΔΑ, στις 9 Απριλίου 1979 να αναφέρεται ότι : «γίνεται αποδεκτή η δωρεά τού “εν Κάντζα Αττικής προσφερομένου ακινήτου ιδιοκτησίας Πέτρου Μοσχόπουλου, οικοπέδου εκτάσεως 565 τ.μ. πλέον ή έλασσον”» και ταυτόχρονα δόθηκε εντολή στον δικηγόρο που ήταν τότε και Γενικός Γραμματέας τού Δ.Σ. να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να περάσει νομίμως το οικόπεδο αυτό από τον δωρητή Πέτρο Μοσχόπουλο στο Σωματείο.

Ψηλός, καλότροπος, με ζεστή συμπεριφορά και πηγαίαν απλήν ευγένεια , πρόθυμος πάντα να εξυπηρετήσει, ο Πέτρος συνδέθηκε με την δράση και την πορεία τής Βηθεσδά από τις πρώτες ημέρες υπάρξεώς της ˙ παρών στις εργασίες της, στις εκδηλώσεις της και έτοιμος να αναλάβει ευθύνες ακόμα και γι’ αυτήν την δωρεά που προσέφερε . Γιατί ναι μεν η αποδοχή και η διαδικασία απόκτησης τού οικοπέδου προχώρησαν αμέσως κανονικά, όμως ένα ζήτημα με κάποια δυσκολία συνεργασίας με έναν τότε κοντινό γείτονα, απασχόλησε τον Πέτρο προσωπικά για αρκετό καιρό: δεν έπαψε να τρέχει και να κάνει ό,τι ήταν και δεν ήταν δυνατόν για να εξομαλυνθεί η κατάσταση . Και αφού επί κάμποσο καιρό ταλαιπωρήθηκε αρκετά (μέχρι που αντιμετώπισε ακόμα και άδικη μήνυση, η οποία βέβαια απορρίφθηκε με δικαστικό Βούλευμα ) είχε την ικανοποίηση να ιδεί το ζήτημα διευθετημένο και να χαμογελάσει ευχαριστημένος που λύθηκε το πρόβλημα. Είχε μάλιστα την χαρά να δεί το κτήριο αυτό να κτίζεται και να ολοκληρώνεται στο οικόπεδο που αυτός μάς χάρισε ˙ μάλιστα σε συνεργασία με τον κ. Σταύρο Λυμπερόπουλο και τον μακαριστό Γιάννη Μιχαήλ συνέταξαν και μελέτη για τούς καλύτερους δυνατούς τρόπους αξιοποίησης τού κτηρίου τούτου. Στενά συνδεδεμένος με την δράση τού Σωματείου μας , ο Πέτρος στις 22 Μαΐου 1995 αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας τού Δ.Σ. του ˙ και με την ιδιότητά του αυτή θα τρέξει και θα βοηθήσει την “ΒΗΘΕΣΔΑ” με διάφορους τρόπους ˙ ανάμεσα σε άλλα στις αρχές τού 1996 που η τότε κυβέρνηση διέκοψε την καταβολή κάποιου επιδόματος στους αναπήρους, πέτυχε συνάντηση και επισκέφθηκε την τότε Πρόεδρο τού Ο.Γ.Α. Μαρία Κυπριωτάκη για να την μεταπείσει . Και την Άνοιξη τού 1996 ξεκίνησε να οργανώσει και κάποιες εκδηλώσεις για καλύτερη συνεργασία των μελών και φίλων τής “ΒΗΘΕΣΔΑ” για το ίδιο καλοκαίρι ˙ δυστυχώς εκείνες τις πρωτοβουλίες του δεν πρόλαβε να τις εφαρμόσει αφού στις αρχές τού Ιουνίου ο Θεός τον πήρε κοντά Του . Όμως οι πρωτοβουλίες του μπορούμε να πούμε ότι δεν έμειναν ανεκπλήρωτες, αφού στον χώρο αυτό που υπάρχει χάρις πρώτα στην δική του αγάπη και γενναιοδωρία , τόσοι και τόσοι άνθρωποι συνεργαζόμαστε, συναντιόμαστε και βιώνουμε από κοινού την αγάπη και το πνεύμα προσφοράς που διέκρινε τον ίδιο. Και η οικογένειά του άλλωστε , με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ποτέ δεν έλλειψε από την Βηθεσδά: και η εκλεκτή σύζυγός του Αναστασία και οι δύο γιοί τους Νικόλας και Σπύρος ˙ ιδίως μάλιστα ο μεγάλος γιός του ο Νικόλας είναι πάντοτε παρών, σταθερός σύνδεσμος τής οικογένειας τού Πέτρου με την ζωή τού Σωματείου μας .

Είμαστε βέβαιοι ότι η ψυχή τού Πέτρου χαίρεται με αυτήν την συνέχεια που βιώνουμε ˙ ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύει στα δεξιά Του και να ευλογεί να στηρίζει την οικογένειά του .

9 Οκτωβρίου 2016

Κρίτων .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.